پایان نامه ها و مقاله های ارشد

پایان نامه رابطه راهبردهای مقابله با استرس و سلامت روان

2-6-1 راهبردهای مقابله با استرس

الف) تعریف نظری

از نظر لازاروس و فولکمن (1984) مقابله مشتمل بر تلاش­ها، اعم از کنش­مدار و درون روانی، به منظور اداره و کنترل تقاضاهای محیطی و درونی و تعارضات میان آن­ها می­شود. از نظر لازاروس (1993) مقابله دو کارکرد عمده دارد: تنظیم هیجانات ناگوار و درمانده کننده، و اتخاذ کنش به منظور تغییر و بهبود مسئله­ای که باعث ناراحتی شده است. بر این اساس لازاروس و فولکمن سه دسته از  شیوه­های کلی مقابله را عنوان کرده­اند: سبک­های مقابله­ی مسئله­مدار[1]؛ سبک­های مقابله­ی هیجان­مدار[2] و سبک­های مقابله­ی اجتناب­مدار[3] (به نقل از جانگ و جانسون[4]، 2004).

سبک­های مقابله­ی مسئله­مدار عبارتند از روش­های فعال حل مسئله که برای حل رابطه استرس­زا بین خود و محیط مورد استفاده قرار می­گیرند. عمده­ترین  سبک­های مسئله­مدار عبارتند از: مقابله رویارویانه (تلاش­های ستیزه­جویانه برای تغییر موقعیت)، جستجوی حمایت اجتماعی (تلاش در جهت کسب حمایت هیجانی و اطلاعاتی از دیگران) و سبک حل مسئله با برنامه (تلاش­های سنجیده     مسئله­مدار برای حل موقعیت) (کریستین و رودز[5]، 2012).

سبک­های هیجان­مدار عبارتند از شیوه­هایی که بر اساس آن افراد به سطح بهینه­ای از تنظیم هیجانی و توانایی برخورد با موقعیت و احساسات شدید و بحرانی دست می­یابد (سارنی، 1999). مهمترین این سبک­ها عبارتند از: خویشتنداری (تلاش به منظور تنظیم و کنترل احساسات یک شخص)، فاصله­گیری (تلاش جهت انفصال از موقعیت)، ارزیابی مجدد و سازگاری (تلاش برای یافتن معنای مثبت در تجربه با تاکید بر رشد شخصی) و سبک اجتناب/ گریز (تلاش برای رهایی یا اجتناب از موقعیت) (تیلور، 1999؛ به نقل از سلیگمن و نانسوکپارک[6]، 2005).

سبک­های مقابله­ی اجتناب­مدار عبارتند از راهبرد هایی که ناهشیارانه برای فاصله گرفتن و اجتناب از منبع استرس، اعم از اجتناب در سطح تفکر و انکار وجود عامل استرس­زا یا اجتناب در سطح عمل، اتخاذ می­شوند (کریستین و رودز، 2012).

[1] – problem-focused coping strategies

[2] – emotion-focused coping strategies

[3] – avoidance-focused coping strategies

[4] – Jang & Johnson

[5] – Christian & Rhodes

[6] – Seligman & Nansookpark

 متن کامل پایان نامه