پایان نامه ها و مقاله های ارشد

مفهوم عدم النفع از دیدگاه فقهی و حقوقی-دانلود پایان نامه رشته حق

 

تکه هایی از متن :فصل دوم-مفاهیم و عناصر تشکیل دهنده عدم النفع

در این فصل به بررسی مفاهیم لغوی و اصطلاحی مرتبط با عدم النفع خواهیم پرداخت.این مفاهیم در حقوق ایران و از منظر حقوق بین الملل مورد بررسی قرار خواهند گرفت.پس از آن عناصر مرتبط با عدم النفع یا مفاهیمی که به نوعی از منظر حقوقی مورد بحث می باشند مورد بررسی قرار خواهند گرفت.

2-1-تعریف  و مفهوم عدم النفع

در این بخش از نوشتار مفاهیم و کلیاتی راجع به معنای لغوی عدم النفع،تعیین معیار برای نفع،تعریف حقوقی عدم النفع از دیدگاه حقوق دانان ایرانی،فقهاء و حقوق دانان خارجی خواهیم پرداخت.پس از آن تفاوت بین عدم النفع و تفویت منفعت و سایر مفاهیم مرتبط را مطرح خواهیم ساخت.

2-2-معنای لغوی عدم النفع

عدم النفع معنای لغوی در عرف رایج بین مردم ندارد.این اصطلاح در عالم حقوقی به شرحی که خواهد آمد مورد کنکاش واقع شده است.در زبان عربی برای آن همان واژه «عدم االنفع» را به کار برده اند.بهتر است گفته شود که حقوق دانان ایرانی به لحاظ وجود بسیاری از اشتراکات زبانی و اصطلاحی بین عربی و فارسی این اصطلاح را  به مانند بسیاری از واژگان از اعراب اقتباس کرده اند.در زبان انگلیسی اما معادل این واژه «   Loss of Profit » و «loss of prospective profit» و «lost income»را به کار برده اند.[1]به تحقیق کاربرد اصطلاح اول شیوع و فرآوانی بیشتر کاربردی دارد چنانکه کنوانسیون بیع بین المللی کالا  و بسیاری از متون انگلیسی نیز آن را به کار برده اند.

 

1-2-1-معنای عدم

عدم در لغت در نزد حقوق دانان به معنای نبود و نیستی  مرگ و فقدان  به کار رفته ایست. این واژه در عالم حقوق در اصطلاحاتی نظیر عدم تمرکز اداری و سازمانی در حقوق عمومی،عدم رشد،عدم صحت سلب،عدم النفع،عدم نفوذ و... در حقوق خصوصی به کار رفته است.[2]در نزد اصولیین نیز به معنای یکی از اصول مهم از اصل عدم نام برده شده است.اصل عدم که از جمله اصول عقلی است که بیان می دارد فرض بر عدم هر چیزی است مگر آنکه وجودش اثبات گردد.مطابق این اصل امور عدمی قابل اثبات نیستند،بلکه وجود اشیاء و امور باید ثابت گردد.[3]

مفهوم و معنای اصل عدم نیز با اصل برائت بسیار نزدیک است و به همین جهت از مبانی اصل برائت تلقی می شود.در اینجا عدم به معنای لغوی آن در معنای رایج در ادبیات فارسی یعنی نبودن و وجود نداشتن به کار می رود.



[1] وارسته،حمید،فرهنگ جامع حقوقی،نشر امیر کبیر،چاپ اول،1386،ص 803س

[2] جعفری لنگروردی،محمد جعفر،ترمینولوژی حقوق،نشر گنج دانش،چاپ شانزدهم،1385،ص 444

[3]کاتوزیان،ناصر،اثبات و دلیل اثبات،جلد دوم،نشر میزان،1383چاپ دوم،ص 230

 

دانلود دموی فایل - چند صفحه - دانلود پایان نامه رشته حقوق با موضوع مفهوم عدم النفع از دیدگاه فقهی و حقوقی

متن کامل در لینک زیر

دانلود فایل

پایان نامه رشته حقوق با موضوع مفهوم عدم النفع از دیدگاه فقهی و حقوقی