پایان نامه تأثیر مشاوره تحصیلی بر بهداشت روانی دانش آموزان
2-1- مقدمه
مشاور مدرسه در حوزههای تخصصی متنوع و گوناگونی در مدارس مسئولیت دارد . عوامل متعددی حدود و وسعت کارکرد مشاوران را تعیین میکند. از جمله این عوامل میتوان ویژگیهای شخصی وسطح رشد دانش آموزان،صلاحیتهای شخصیتی و علمیو دانش به روز مشاوران، ماهیت و ارزشی که مدرسه و جامعه برای خدمات مشاوره ای قایل است، دامنه برنامههای درسی مدرسه، میزان پذیرش مشاوران توسط مدیر و معلمان مدرسه و منابع در دسترس مدرسه را نام برد.نخستین و مهمترین وظیفه مشاور، مشاوره کردن است.نقشهای دیگر او مانند مشورت کردن، پژوهش گری و مربی گری همه در راستای نقش اصلی او هستند. مشاوران کارآمد باید با خلاقیتهای خود پیوسته راههای تازه ای جهت اجرای مسئولیتهای حرفهای خود بیابند (نوابی نژاد، 1380).
دانش آموزان دوره متوسطه، سن نوجوانی را سپری میسازند. نوجوانی دوره پیچیده ای از زندگی است که معمولا سنین 11تا 16سالگی را شامل میشود.در این دوره، مجموعه عوامل مرتبط و به هم پیوسته زیستی- روانی – اجتماعی باعث تغییرات مشخص در شکل و اندازه ظاهری بدن و دگرگونی در رفتار و عواطف نوجوان میگردد. لازم به یاد آوری است که شرایط اجتماعی – اقتصادی- فرهنگی و جغرافیایی در آغاز و پایان این دوره موثرند(شفیع آبادی، 1384).
به همراه تغییرات جسمانی احساسات و تمایلات و تخیلات نوجوان نیز کم و بیش دگرگون میشوندو در نتیجه توازون و آرامش دوره کودکی بر هم میخورد. نوجوان حساس، زودرنج، بهانه گیر، گوشه گیر، ناسازگار، درونگرا و رویایی میشود وبه تقلید از دوستان و شخصیتهای ایده آل خود میپردازد،و سپس افکارواحساساسات خود را در قالب رویا و خیال یعنی بدان گونه که میخواهد و نه آن طوری که هست، ارائه میدهد. نوجوان همچنین مردد و دو دل میشود.از سویی میخواهد مستقل باشد و از جانب دیگر هنوز نمیتوانند بی نیاز از اطرافیان باشد و مستقل از والدین زندگی کند.لذا با والدینش ناسازگاری را آغاز میکند و افکار و خواستههای آنان را کهنه و ارتجاعی میپندارد، در این تعامل، والدین نیز متقابلا از رفتارها و حرکات نوجوان اظهار ناخشنودی و نارضایتی میکنند.نوجوان برای ادامه زندگی باید افکار و وابستگیهای دوران کودکی را رها سازد و مهارتهای جدیدی را برای سازگاری کسب کند.انتقال موفقیت آمیز از کودکی به نوجوانی، به تغییر در مفهوم خویشتن نیاز داردکه این امر بدون کمک اطرافیان خصوصا خانواده ، مربیان و مشاوران آگاه و مجرب امکان پذیر نیست. نوجوان همچنین باید هویت خود را بشناسد و به هدف زندگی پی ببرد، به ارزش هایش آگاهی پیدا کندو بداند که “من” اوبا دیگران تفاوت دارد. هویت آن تصویری است که نوجوان از خویشتن دارد و ممکن است با تصوراتی که دیگران از خود دارند،هماهنگ
و یکسان ویا با آن کاملا متفاوت باشد.تشکیل هویت جزء لازم و مهم زندگی برای تمام انسان هاست و به دو بخش هویت موفق یا شکست تقسیم میشود. نوجوانان با هویت موفق گرد هم میآیند و کسانی که هویت شکست دارند به معاشرت با یکدیگر میپردازند.خصوصیات مشترک نوجوانان با هویت شکست این است که آنان احساس تنهایی و بی کسی میکنند،از حل مشکلات زندگی و مواجه شدن با واقعیات گریزانندودر نتیجه مضطرب و پریشان میشوند. در مقابل نوجوانان با هویت موفق بطور سازنده و موثر با مشکلات مواجه میشوند و بر اثر احساس ارزشمندی ،از عهده حل مسائل بخوبی بر میآیند.برای این که مشاوران نقش خود را به خوبی ایفا کنند باید ویژگیهای این دوره را به خوبی بشناسد و شیوه برخورد درست باآنان رایاد بگیرند(شفیع آبادی، 1384).
متن فوق تکه ای از این پایان نامه بود
برای دیدن جزئیات بیشتر ، خرید و دانلود آنی فایل متن کامل می توانید به لینک زیر مراجعه نمایید: